Få styr på indeklimaet i hjemmet

Mange danskere undervurderer vigtigheden i, at have et sundt indeklima. Første trin på vejen er, at sørge for at lufte godt ud hver dag, også på de kolde vinterdage. Derudover er det vigtigt at man gør rent jævnligt, og støvsuger cirka hver anden dag, men det afhænger også af, om man har husdyr.

En grund til at indeklimaet ofte bliver undervurderet er, at det kan være svært at mærke, hvis man befinder i et dårligt indeklima, medmindre det virkelig er slemt. Har man et dårligt indeklima, øges chancen for at man får problemer med fugt, og så skal der hjælp udefra til at løse problemerne.

Hvorfor er det et problem, hvis man har meget fugt i hjemmet?

Det er et meget stort problem, hvis der er meget fugt i hjemmet, for det medfører at man får skimmelsvamp. Og skimmelsvamp er decideret sundhedsskadeligt, hvorfor det er vigtigt at gribe ind, hvis boligen er ramt af skimmelsvamp.

Hvad er konsekvenserne af at være udsat for skimmelsvamp?

Undersøgelser har vist at skimmelsvamp er positivt korreleret med hovedpine, problemer med at trække vejret, træthed og andre allergilignende symptomer. Derudover er der sammenhæng med astma og vedvarende allergi, hvilket betyder at det ikke er sikkert, at man kommer af med sine symptomer, bare fordi man endelig får taget sig sammen til, at gøre noget ved problemet.

Hvad kan der gøres for at minimere fugten i boligen?

Har man indikationer på at der er problemer med fugten derhjemme, kan man forebygge eller forsøge at holde den nede. Man kan købe fugtposer, som suger noget af fugten, men deres kapacitet er ikke særlig stor. Til gengæld kan mindre fugtproblemer imødekommes med en affugter, og her kan man få modeller, som puster varme ud, og dermed er med til at opvarme boligen. Økonomisk kan det ikke svare sig at købe en affugter, bare for opvarmningens skyld, for en affugter der kører i døgndrift, kan hurtigt fordoble dit elforbrug.

Hvis man har seriøse problemer med fugt, og er der allerede kommet skimmelsvamp, er løsningen at få professionelle til at kigge på problemet. Efter de har fjernet fugten, kan de behandle med et middel, der hedder Vandex, som kan forhindre fugten i at trænge ind gennem vægge. Er du i tvivl om du har fugtproblemer, er det muligt at få en konsulent til at komme ud og kigge på din bolig. I det tilfælde at du har problemer, kan han hurtigt lave en handlingsplan for, hvordan du få bugt med fugten.