Det vidste du ikke om træer!

Træer-skov-natur

Træer er noget af det mest fantastiske i naturen. De er smukke og pynter for øjet, når man kigger ud ad vinduet. Yderligere er planter og træ med til at holde vores klode ren og sund. Træer kan bliver meget ældre end mennesker, helt op til flere hundrede år, kan et træ stå i naturen, med mindre mennesker blander sig. Yderligere er træ et godt og solidt materiale, som i flere årtusinde har været et materiale mennesket har brugt til at bygge huse, lægge gulve, samt meget andet, der har ført os til, hvor vi er i dag. Træer er fantastiske, og vi kunne ikke leve uden dem. 

Info om træer

Træer er spændende, derfor får du 7 interessante informationer om træer:

  • Træer og CO2 – Afbrænding af fossile brændsler leder CO2 ud i atmosfæren. Træers fotosyntese opsuger CO2 fra atmosfæren. Et træ i regnskoven kan opsuge 1 ton CO2 igennem omkring 100 år. En flyrejse fra København til New York forurener omkring 0.7 ton, således har træerne ikke en chance for at hamle op med den forurening, som menneske er i gang med.
  • Det ældste træ – Grantræer på en fjeldside i det centrale Sverige har stået der i op til 8.000 år. Det betyder, at de er blandt verdens ældste.
  • Danmarks ældste træ –  Kongeegen er omkring 1600 år gammel og hul. Den yderste skal lever dog stadig og transporterer vand og næringsstoffer fra rødderne til bladene og sukkerstoffer den anden vej.
  • Det højeste træ -Rødtræ (Seqouia sempervirens) Det højeste kendte eksemplar vokser i Redwood National Park i den amerikanske stat Californien. Da det sidste gang blev målt i 2007, var det 115,56 meter højt
  • Danmarks højeste træ – Douglasgran i Silkeborgskovene, blev sidst målt i efteråret 2006. Da var den 51,6 meter høj eller cirka halvanden gange højere end Rundetårn. Således er de danske træer ikke helt konkurrere med de californiske rødtræer.
  • Det tykkeste træ – Taxodium mucronatum, som er i familie med slyngcypres træer. Det såkaldte “Árbol del Tule” har en diameter på 11,42 meter
  • De tykkeste træer i Danmark – Egetræerne er den klare vinder, og det tykkeste træ er Kongeegen der vokser i Jægerspris Nordskov i Nordsjælland. Omkredsen af træet var engang 14 meter, men i dag er der kun en kant af træet tilbage. Det lever dog stadig, men er ikke særlig højt, kun 17 meter. I midten af træet er der et hulrum. Hulrummet er så stort, at der kan stå 30 børn derinde, dette er dog ikke længere tilladt.

black treeDer er således meget at vide om træer, og det er et spændende område at sætte sig ind i. Selvom de danske træer måske ikke kan konkurrere med de andre træer i verden, når det kommer til højde og drøjde, er de dog stadig fantastiske, og det er vigtigt, at vi passer på dem.