Sådan ender kaffen i din hånd

Coffeehand

Kaffe er noget de fleste af os nyder i forskellige situationer: Om morgenen for at vågne, på en café sammen med veninderne eller når arbejdsdagen er lang og kræver energi.

Men hvordan ender kaffen overhovedet i en kop i din hånd? Det kan du læse mere om i dette indlæg.

Fra kaffebær til kaffebønne

Kaffebærrene bliver høstet og herefter sorteret efter modenhed og farve. Kaffebærret får fjernet kødet og det slimede lag, som dækker bærrene.

Kaffebønnerne tørres herefter enten på lagner eller ved at sprede bønnerne ud på en betonterrasse, og lade solen tørre bønnerne. En tredje metode er at tørre bønnerne i cylindre, hvor der pumpes varm luft ind.

Ristning og opbevaring af kaffe

Når tørringsprocessen er færdig, skal kaffebønnerne ristes. Kaffebønnerne varmes op, så kerne i bønnerne når en temperatur på 200 grader. Når bønnerne er færdige med at blive ristede, så mærkes bønnerne efter forskellige kategorier. Kaffebønner kan være alt fra let til meget mørkristede.

Derefter sendes kaffebønnerne som regel videre til andre producenter eller direkte ud på markedet.

Den bedste måde, at opbevare kaffebønnerne er i lufttætte beholdere. Der skal helst være en luftventil i beholderen, således at luften holdes ude.

Kaffen holder desuden bedst smagen, når den opbevares væk fra fugt, varme og direkte lys.

Hvilken metode til kaffebrygningen?

Kaffe kan brygges på forskellig vis og hvilken metode, man bruger afhænger meget af personlige præferencer.

Nogle af de mest klassiske metoder til kaffebrygningen er med brug af enten filter eller stempel.

Ved filter-metoden hældes kaffen op i et filter, hvorefter varmt vand hældes hen over kaffen. Idag bruger de fleste mennesker en kaffemaskine til denne process.

Ved stempel-metoden hældes varmt (ikke kogende) vand henover kaffen i en stempelkande. Kaffen skal så bare trække i et par minutter og herefter trykkes stemplet ned, således at kaffegrums og væske skilles ad.

Idag er det blevet mere udbredt, at benytte sig af de hurtige løsninger som pulverkaffe og kaffekapsler. Der er dog bred enighed om, at smagen af kaffen brygget på disse metoder, ikke er helt lige så god.

Hvis du vil læse mere om kaffe og metoder, så findes der mange gode artikler på Kaffedeli.dk